Kádár pékség

Kádár József sütőmester – Budapest

 

Kádár József 1879-ben született a Tapolca melletti Diszelben. Fiatal gyermekként került fel a XIX. század végén rokonaihoz Budapestre. Először az 1910-es években kezdett önállóan tevékenykedni, amikor a VII. Garay téren nyitott vegyeskereskedést, innen a VII. Akácfa utcába költöztek, ahol ugyancsak vegyeskereskedése volt. A század első évtizedében két lánya született, Frida és Alice.

 

 

A pékség dolgozói az 1920-as évek második felében. Középen vászonöltönyben Kádár József ül. A földön jobb szélen nagy valószínűséggel Korsounszky József ül, kislányával az ölében. Ő és felesége látták el a házmesteri feladatokat.

 

A húszas években a VII. Wesselényi utca 74-be egy egy emeletes házba költöztek, aminek az udvari részében valamilyen műhely volt. A házról azt hallottam, hogy ott lakott korábban Zichy Mihály a festő. Ha jól tudom Kádár József építette meg az udvaron a pékműhelyt és alakította ki az utcai fronton az üzletet.

 

 

A pékség indulásakor reklámajándékként tálat és filmhirdetést készíttetett.

 

Reklámajándék a vásárlóknak a pékség megnyitása alkalmából

 

Nagyon ambiciózus ember volt, a cég tevékenységét állandóan bővíteni igyekezett. Két veje a harmincas években korábbi szakmájuk mellé sütősegédi képzettséget szerzett és a hajnali óráktól a műhelyben dolgozott. Lányai az adminisztrációt végezték, illetve a boltban dolgoztak, feleségével együtt. A szállítást a cég lovas kocsijával végezték.

 

 

A boltot nagy költséggel rendezte be. Kenyéren kívül cukrászsüteményt is készítettek. Gondolkodására jellemző, hogy a harmincas években tudomásom szerint egy kocsi mennyiségű kenyeret sütött és küldött Sukoróba az ottani tűzvész károsultjainak megsegítésére. Lehetőségei szerint rendszeresen részt vett a Városligetben rendezett kiállításokon, amik közül az Őszi Lakberendezési Kiállítás nevére emlékezem.

 

A pénztár, vagy ahogy akkor nevezték, a kassza. A könyöklő hölgy, Kádár Alice, Kádár József kisebbik lánya.

 

Az üzlet pultja

 

A céget valamikor az 1940-es évek elején eladta Süveges (Stanzel) Györgynek. Kádár József 1945 áprilisában hunyt el.

 

A kép az udvaron, a házba vezető lépcső alján készült, az 1930-as években. Az álló sor közepén a szemüveges férfi Sebő Sándor, Kádár József egyik veje látható.

 

A cég többször részt vett a Városligetben, az akkori Iparcsarnokban rendezett kiállításokon (pl. Őszi Lakberendezési Vásár). A képen Kádár József, a pult mögött édesapám, Falus Béla és tudomásom szerint a fali táblán hirdetett malom ügynöke. A falon felsorolták az akkori üzletek címét. A pékséggel egy épületben lévőn kívül még 4 üzlet szerepel, de tudomásom szerint ezek nem sokáig és nem túl sikeresen működtek.

 

Űrlap, a kézírásos lisztrendeléshez.

 

Űrlap, az akkor szokásos kézírásos levelezéshez.

 

Sütemények csomagolására szolgáló papírzacskó.

 

 

Köszönöm az életrajzot és a  képeket dr. Falus Lászlónak

Comments are closed.

error: Content is protected !!
Megszakítás