Homepage / Galéria / Longa József cukrászmester
A cukrászok és csemegések védőszentje Szent Maklár remete, aki 408. körül halt meg. Alexandriában cukrászlegény volt, 40 éves korában lett szent, mint Szent Antal, lelki magányba vonult. Ünnepnapja január 2-án van. A sütők védőszentje: Szent Pál püspök. A kávésok és fagylaltkészítők védőszentje: IX.Szent Lajos király. A gyertyaöntők és mézeskalácsosok szentje: Szent Ambrus püspök, egyházdoktor. Németországban, a német sütők magyarországi Szent Erzsébetet tekintették védőszentjüknek. - Steiner Gyula: Cukrászok és sütők háborús kincsesládája 1942. A cukrászok és csemegések védőszentje Szent Maklár remete, aki 408. körül halt meg. Alexandriában cukrászlegény volt, 40 éves korában lett szent, mint Szent Antal, lelki magányba vonult. Ünnepnapja január 2-án van. A sütők védőszentje: Szent Pál püspök. A kávésok és fagylaltkészítők védőszentje: IX.Szent Lajos király. A gyertyaöntők és mézeskalácsosok szentje: Szent Ambrus püspök, egyházdoktor. Németországban, a német sütők magyarországi Szent Erzsébetet tekintették védőszentjüknek. - Steiner Gyula: Cukrászok és sütők háborús kincsesládája 1942.

Longa József cukrászmester

Longa József cukrászmester, cukorka és csokoládé üzem tulajdonos, Magyarkanizsa

 

 

1897-ben született Udvardon. Középiskolába járt, aztán atyja mellett kitanulta szakmáját ,majd mint segéd Budapesten és Újvidéken praktizált. Cukrászdáját és édesipari telepét édesapja alapította 1897-ben és ő 1923-ban vette át. 30 munkást foglalkoztat. A világháborúban 38 hónapon át az orosz és román fronton harcolt. Kitüntetésekkel szerelt le.
A Keresk. Egyesületének ig. tagja, ipartestületi tag, a Baross szövetség helyi pénztárosa, a rk. egyháztanács és a Tűzharcos Szövetség tagja.

 

 

Köszönöm szépen a képeket Oláh Diannának

Post a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

error: Content is protected !!